2020-08-10 08:09:43• hírek • Agerpres

Sörivó kedvünkre is kihatott a járvány: kevesebbet ittunk idén március és június között

Illusztráció/ pixabay.com
Illusztráció/ pixabay.com

Több mint 7 százalékkal csökkent a romániai sörpiac a március és június közötti időszakban 2019 ugyanezen periódusához mérten, és a fogyasztás jelentősen elmarad az elmúlt években jegyzettnél – nyilatkozta a Románia Sörgyártói Egyesület vezérigazgatója.

Julia Leferman szerint a világjárvány hatása a harmadik negyedévi számokon lesz a leginkább érzékelhető, sörfogyasztás tekintetében ugyanis ez az időszak számít a csúcsszezonnak. A szakember rámutatott, a HoReCa-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) várja a hatóságok által bejelentett beruházási programokat és az összehangolt támogatási stratégiákat, beleértve a közterületen működő teraszok kiterjesztésének, valamint a mozgó ételárusok (food truck) és mobil bárpultok elhelyezésének jóváhagyását.

Mivel a vendéglők és kocsmák két és fél hónapon át egyáltalán nem működtek, a csapolt sör előállítása teljesen leállt – mondta a szakember. Bár június 1-jétől újranyitottak a teraszok, az első félévben jegyzett 43 százalékos visszaesést nem lehet pótolni a következő hat hónapban, így ez a szegmens minden bizonnyal csökkenéssel zárja az évet 2019-hez viszonyítva.

Ugyanakkor megfigyelhető, hogy márciustól, azaz a járvány kirobbanásától kezdődően 39 százalékkal nőtt az egyszer használható üvegekben árult sör piaca a visszaváltható üveges rovására. Így az előbbi kiszerelésben eladott sörmennyiség 44 százalékkal nőtt az év első hat hónapjában, utóbbi 34 százalékkal csökkent.

A különféle sörspecialitások – barna sör, szűretlen sör stb. – piaca 28 százalékkal, az ízesített söröké 6 százalékkal, az alkoholmentes söröké 19 százalékkal esett vissza az első félévben 2019-hez mérten.

Tavaly egyébként 0,4 százalékkal nőtt a romániai sörpiac, elérve a 16,8 millió hektolitert, az egy főre eső sörfogyasztás pedig 86 literre volt tehető. 2019-ben ugyanakkor a 2018-ban jegyzett 56-ról 68-ra nőtt a sörgyártók száma.

Európai uniós viszonylatban a nyolcadik helyet foglalta el tavaly Románia sörgyártás tekintetében - közölte múlt héten az Unió statisztikai hivatala.

Az Eurostat szerint 2019-ben összesen 34 milliárd liter sört állítottak elő az Európai Unió (EU) országaiban, azaz leosztva mintegy 77 liter jutott minden uniós állampolgárra. Emellett 1,4 milliárd liter alkoholmentes, illetve nagyon kevés (0,5 százaléknál kevesebb) alkoholt tartalmazó sört is termeltek az EU-ban.

Az elmúlt esztendőben is Németországban készült a legnagyobb mennyiségű sör (az EU össztermelésének 23 százalékát kitevő 8 milliárd liter), aztán Lengyelország és Spanyolország (mindkettő 3,9 milliárd liter sört termelt), Hollandia (2,5 milliárd liter), Belgium (2,4 milliárd liter), Franciaország (2 milliárd liter), Csehország (1,9 milliárd liter) és Románia (1,73 milliárd liter) következik a sorban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: